Шефът на ООН отправи предупреждение към европейците.Генералният секретар на ООН Антониу

...
Шефът на ООН отправи предупреждение към европейците.Генералният секретар на ООН Антониу
Коментари Харесай

Гутериш предупреди за началото на нова надпревара в ядреното въоръжаване

Шефът на Организация на обединените нации насочи предизвестие към европейците.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи като " цялостна полуда " възможна нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване и прикани за смяна на курса, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Обещах да направя всичко по силите си, с цел да активизирам страните към нуждата от унищожаване на тези разрушителни средства от лицето на земята ", съобщи той в последния ден от сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Ситуацията е незабавна. Започва обезпокоителна конкуренция във въоръжаването. Броят на нуклеарните оръжия може да се усили за първи път от десетилетия насам ", сподели той и изрази страдание, че " световната архитектура за разоръжаване и неразпространение се разклаща ".

" С модернизирането на нуклеарните арсенали тези оръжия стават все по-бързи, по-прецизни и по-невидими. За следващ път се употребява опасността от нуклеарни оръжия. Това е цялостна полуда. Трябва да обърнем хода на събитията ", съобщи Гутериш.

Защото " всяко потребление на нуклеарни оръжия, без значение къде, по кое време или при какви условия, би провокирало филантропична злополука с колосални размери. Това не е хипербола ", акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.

Във връзка с това Гутериш прикани нуклеарните сили да " дадат образец ", като се ангажират " в никакъв случай и при никакви условия да не употребяват нуклеарни оръжия ".

Генералният секретар прикани и за " цялостен мораториум " върху нуклеарните опити.

" Светът прекомерно дълго живя в сянката на нуклеарните оръжия. Нека да се отдалечим от пропастта ", прикани той, като изрази вяра, че тези оръжия ще могат да се трансфорат " в реликви от предишното ".

Гутериш не назова нито една страна, само че мненията му във връзка Международния ден за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия идват в миг, когато войната в Украйна още веднъж разпали страховете от потребление на нуклеарни оръжия. Международната общественост е загрижена и за други елементи на света, по-специално Северна Корея и Иран, които отхвърлят да желаят да се снабдят с нуклеарни оръжия, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР